Kiinnostaako ura muodin parissa? Mahtavaa!

Monilla on haave päästä työskentelemään muotialalle. Kaikki Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvan nähneet tietävät, kuinka kivinen tie muotialalle voi olla – ja todellisuus on vielä karumpi. Tie on vaativa mutta palkitseva niille, jotka ovat päättäneet onnistua. Seuraavassa konkreettisia vinkkejä, kuinka ottaa ensiaskeleita muodin parissa!

 

Tutki ja opi

Etsi ne ihmiset, jotka tietävät unelma-alastasi enemmän kuin sinä. Helpoin tapa on etsiä internetistä muotiblogeja ja seurata kiinnostavia suunnittelijoita sosiaalisessa mediassa. Lue ja katso videoita ymmärtääksesi, mistä trendeistä he puhuvat ja myös ymmärtääksesi paremmin sen, mikä on (tai ei ole) sinun tyyliäsi. Usein muotibloggarit myös vastaavat lukijoiden kysymyksiin, joten ota yhteyttä ja kysy rohkeasti kaikki, mikä mieltäsi askarruttaa. Muista, että kaikkein menestyksekkäinkin muotivaikuttaja on aloittanut jostakin!

 

Lue alan lehtiä, seuraa muotialan tapahtumia kuten Pariisin tai Lontoon muotiviikkoja ja lue kiinnostavien muotivaikuttajien elämäkertoja. Suomalainen muoti herättää kiinnostusta ulkomailla, viime vuonna Marimekko valtasi Pariisin muotiviikkojen catwalkit. Uppoutumalla aiheeseen täysin sydämin opit nopeammin alasta kuin uskotkaan!

 

Perusta muotiblogi

Kun koet tietäväsi tarpeeksi, olet valmis kertomaan maailmalle oman tarinasi. Blogi on hyvä referenssi ja käyntikortti. Julkaisemalla ajatuksia ja kuvia omalla naamalla vaatii pokkaa, mutta samalla kirkastaa ja haastaa omaa ajattelua, jolloin opit nopeammin. Samalla saat mahdollisuuden saada palautetta muilta harrastajilta. Tässä esimerksi Leelussa vlogaava Aino kertoo uoden 2019 muotitrendeistä. Älä pelkää kritiikkiä, jos se on rakentavaa, niin opit nopeammin – ja mahdolliset trollikommetit voi rauhassa jättää omaan arvoonsa. Jos tähtäät kaupallisiin yhteistyöhön, niin varmista että ymmärrät myös digimarkkinoinnin perusteet. Esimerkiksi Google järjestää ilmaisia digimarkkinoinnin kursseja.

 

Esimerkki menestyneistä suomibloggareista on Sandra Hagelstam, joka on suunnitellut kenkäsarjan River Islandille. Kansainvälisesti menestynyt Hagelstam neuvoo muotialalle haluavia Ilta-Lehden haastattelussa seuraavasti:

-Itselleni on tärkeää, että minulla on myös osaaminen alaan opiskelun kautta. Bloggareita neuvoisin keskittymään omiin vahvuuksiinsa ja olemaan rohkeasti omanlaisiaan. Samantapaisia blogeja on jo liikaa.

 

Koulun penkille

Suomessa löytyy kourallinen alan oppilaitoksia, joissa voi opiskella muodin parissa, kuten Aalto-yliopistossa pääkaupunkiseudulla. Vertailemalla kouluja löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kilpailu on kova, mutta joka vuosi joku valitaan koulutusohjelmaan – omistautumisella ja hyvällä valmistautumisella se voit olla sinä!

 

On sanomattakin selvää, että pelkkä tutkinto muodin parista ei automaattisesti avaa ovia catwalkkien takahuoneeseen, mutta ainakin se erottaa valmistuneen “tavallisesta” muotiharrastajasta. Monet sanovat, että muodin maailmassa kilpailu vasta alkaakin valmistumisen jälkeen, jolloin kaikki yrittävät päästä parhaisiin työharjoitteluihin ja saada jalkaa ovenväliin.

 

Rohkeasti ulkomaille

Suomalaisten koulujen lisäksi ulkomailta löytyy loputon määrä vaihtoehtoja. Maailman johtavia muodin pääkaupunkeja top kolmosessa ovat New York, Pariisi ja Lontoo. Esimerkki kuuluisasta muotikoulusta on London School of Fashion, josta valmistuneita ovat esimerkiksi muotisuunnittelija Jimmy Choo ja malli Alek Wek. Suomalaisista esimerkiksi Evelina Romano ja aiemmin mainittu muotivaikuttaja Sandra Hagelstam ovat opiskelleet London Shool of Fashionissa. Kuuntele Evelinan kokemuksia muodin opiskelusta täältä.

 

On selvää, ettei kaikista valmistuneista tule kansainvälisiä muotiguruja. Hyvänä puolena tutkinnosta muodin parissa on sen monipuolisuus. Ja muodista kiinnostuneiden kannattaa myös varmistaa, että bisnesymmärrys on tarvittavalla tasolla, sillä muodin maailmassa hyvästä bisnestaidoista on pelkkää hyötyä. Mutta ei hätää, valmistumisen jälkeen voi päätyä vaikkapa kovaa tiliä tekeväksi ammattilaispokeripelaajaksi, kuten Muskan Sethi teki valmistuttuaan London School of Fashionista – mahtava esimerkki vahvasta naisesta, joka ei pelkää kilpailua!

 

Jos puolestaan Iso Omena houkuttelee, niin Parsonsin Fashion School on toiminut kotipesänä monelle muodin parissa toimivalle vaikuttajalle. Parsonsin lukukausimaksut ovat suomalaisen näkökulmasta aika mehukkaat, mutta toisaalta koulusta valmistuneiden joukosta löytyy globaalisti tunnettuja suunnittelijoita, kuten Marc Jacobs, Donna Karan, Alexander Wang ja Narciso Rodriguez. Joskus investointi kannattaa, mutta kuten sanottua, tarvitaan myös aimo annos lahjakkuutta.

 

Lopuksi tärkein…

Viimeisin, muttei vähäisin vinkki on kenties se kaikkein tärkein: polku muotialalle on pitkä ja mutkia täynnä, ja vastoinkäymiset ovat osa matkaa. Kun päätät lähteä tavoittelemaan unelmiasi, niin huolehdi siitä, että olet itsellesi lempeä silloin kun seinä tuntuu tulevan vastaan.

Menestyneiden ihmisten salaisuus on se, että he eivät luovuta. Kaikille terve itsetunto ei tule automattisesti, vaan joskus se pitää tietoisesti rakentaa ymmärtämällä omat vahvuudet ja heikkoudet, ja oppimalla niistä.

 

Toiseksi on tärkeää muistaa, että menestys löytää usein ihmisen, joka aidosti nauttii siitä, mitä tekee. Muotisuunnittelijat ja bloggarit ovat esimerkkejä intohimoisista ihmisistä, jotka eivät laske tunteja tehdessään asioita, joita he rakastavat. Jos mielessäsi kiiltää pelkkä glamour ja gaalaillalliset, niin tarkasta, oletko mukana pelissä oikeista syistä. Kliseistä, mutta totta: tärkeintä ei ole päämääärä, vaan matkanteko.

 

Usko itseesi, nauti prosessista, ja näytä maailmalle oma uniikki panoksesi!

 

 

Jätä kommentti