Tällä videolla kerron oikeanlaisesta nesteytyksestä kesähelteitä varten. Lisäksi videon lopussa (8:19) näytän nopean 1 minuutin mukikakkuohjeen, joka ei vaadi uunin lämmittämistä.

Sinkkiasetaatti suusuihke on merkiltään FluAcute Zinc+ ja sitä suositellaan yli 12-vuotiaille, koska lapsille sitä ei ole testattu.

Natrium ja Kalium

Natrium ja kalium ovat elimistön tärkeimmät suolat. Niiden oikea suhde pitää happo-emästasapainon balanssissa. Natriumia saa ruokasuolasta. Kaliumia mm. banaanista, perunasta, viljoista, kalasta, kanasta, avocadosta, kiwistä, maitotuotteista, sitrushedelmistä ym. Kalium on natriumin vastavaikuttaja ja se huolehtii mm. sydämestä, hermostosta sekä lihaksista. Elimistö tarvitsee näitä veden lisäksi.

Jodi

Kilpirauhanen valmistaa jodista kilpirauhashormoneja, jotka vaikuttavat mm. vireystilaan, hengitykseen, hermostoon, sydämeen, painoon, suolistoon, kuukautiskiertoon, kolesteroliarvoihin, aineenvaihduntaan sekä lapsen älylliseen kehitykseen. Jodin puute aiheuttaa struumaa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita (väsymys, palelu, ummetus, kuivaiho ym). Liian suuri määrä jodia elimistössä aiheuttaa myös struumaa ja kilpirauhasen liikatoimintaa.

Jodia lisätään ruokasuolaan, mutta nykyisin suosiota kasvattavat muotisuolat (esim. himalajan suola) eivät sisällä jodia, joten jodinpuutoksia on alkanut jälleen esiintyä väestössä. Valmisruokiin ei myöskään saa nykyisin jodia enää lisätä. Jodia saa ruokasuolan lisäksi kalasta, kananmunista, maitotuotteista ja merilevästä. Vegaaneille suositellaan jodia lisäravinteena. Myös sylkirauhaset, haima ja kateenkorva käyttävät jodia hyödykseen.

Kilpirauhanen

Kilpirauhasen tehtävä on muodostaa kilpirauhashormoneja, jotka varastoituvat vereen, josta ne kulkeutuvat lähes jokaiseen elimistön soluun. Kilpirauhashormonit säätelevät perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa. Ne vaikuttavat proteiinisynteesiin sekä luuston kehitykseen ja kasvuun.

Kilpirauhashormonit säätelevät myös kehon proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien käyttöä sekä ne stimuloivat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormonit vaikuttavat myös ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Niillä on tärkeä rooli ylläpitää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehitystä.

Kilpirauhasen sairauksia ovat vajaatoiminta (hypotyreoosi), liikatoiminta (hypertyreoosi), tulehdus (tyreoidiitti), liikakasvu eli struuma sekä maligniteetit.

Helteellä ei oikein uunia viitsi lämmittää, joten suosinkin paljon nopeita hellalla valmistettavia ruokia. Esim. pasta on nopea keittää ja sekaan voi nakata hieman makutuorejuustoja, jolloin hiilareiden lisäksi saa rasvaa ja proteiinia. Myös munakkaat ovat näppäriä, sillä kananmuna sisältää lähes kaiken mitä ihminen tarvitsee aminohappoja myöden.

Blondiemukikakku

30g voita sulana
3rkl fariinisokeria
6rkl vehnäjauhoja
3rkl maitoa
1/8tl vaniljajauhetta
1/8tl leivinjauhetta
1/8tl suolaa
4-8palaa valkosuklaata rouhittuna

Sekoita ainekset keskenään mukissa ja laita muki mikroon 1400W 1min 20sek. Mikäli kakku näyttää raa’alta, paista sitä vielä 30sek pätkissä lisää. Nauti jäätelön tai kermavaahdon kera!

Lisä mukikakkureseptejä: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.com/search/label/Mukikakut

Wikipedia luonnollisesti tietää, mutta suhtautukaa sivuston tietoihin aina varauksella: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kilpirauhashormoni

http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/
http://kakkumonsterinjoulu.blogspot.fi/
https://www.instagram.com/kakkumonsterinkakut/
https://www.facebook.com/Kakkumonsteri/
snapchat: kakkumonsteri1
e-mail: [email protected]
twitter: @kakkumonsteri1
https://shop.spreadshirt.fi/Kakkumonsteri/

7 Vastausta

Jätä kommentti